بازارهای مالی بهطور کلی، به سه بخش بازار پول، بازار بیمه و بازار سرمایه تقسیم میشوند. در این مقاله، با بازار سرمایه که در ایران وظیفه نظارت، کنترل و تنظیم آن بر عهده سازمان بورس و اوراق بهادار است، بیشتر آشنا خواهیم شد. در واقع، بازار سرمایه محلی برای دادوستد ابزارهای مالی و اوراق بهادار است که از قسمتهای مختلفی (انواع بورس) تشکیل شده است.
احتمالاً بیشتر افراد زمانی که کلمهی بورس را میشنوند، تعریفشان از بورس همین بورس اوراق بهادار است. در این بورس، اوراق سهام شرکتها، اوراق مشارکت و بهطور کلی انواع اوراق بهادار معامله شود. عموماً معاملهگران و سرمایهگذاران بورس در همین بازار مشغول به کار هستند. روش کلی سرمایهگذاری در این بازار، معامله مستقیم و معامله از طریق شرکتهای سبدگردان و یا صندوقهای سرمایهگذاری است. در روش اول پس از انجام مراحل ثبتنام در سامانه سجام، دریافت کد بورسی و ثبتنام در یکی از کارگزاریهای فعال و تاییدشده توسط سازمان بورس، شروع به معامله میکنید. در روش استفاده از سبدگردانیها و صندوقهای سرمایهگذاری نیز برخی مراحل مشترک با روش اول را طی میکنید، با این تفاوت که سرمایه خود را در اختیار سبدگردانها و صندوقها میگذارید. برای کسب آگاهی بیشتر در مورد خدمات سبدگردانی به مطلب آن در بخش مدیریت دارایی مراجعه کنید.
در فرابورس هم همانند بورس، معاملات اوراق بهادار شامل سهام شرکتها، اوراق صکوک و صندوقهای سرمایهگذاری انجام میشود.شرکتهایی که بنا بر دلایلی مانند سرمایه پایینتر، عدم شفافیت کافی، عدم رعایت حداقل سرمایه در گردش مورد نیاز و غیره، شرایط پذیرش در بورس و حضور در تابلو معاملات بورس را نداشتهاند، شانس خود را در فرابورس امتحان میکنند. فرابورس به دلیل قوانین سادهتر نسبت به بورس اوراق بهادار، اجازه ورود بسیاری از این شرکتها را صادر میکند. البته ذکر این نکته مهم است که شرایط ذکر شده در بالا، لزوما دلیلی بر ریسک بالاتر برای سهامی که در فرابورس معامله میشود نیست چراکه فرابورس بازارهای مختلفی دارد که شرایط پذیرش و معامله در هر کدام متفاوت است و فقط معاملات بازار پایه فرابورس از ریسک بالاتری نسبت به سایر بازارها برخوردار است.
همانطور که از اسم آن مشخص است در بورس کالا، کالاهای مختلف میتواند معامله شود. کالاهایی مانند سکه طلا، نقره، مس، آهن، فولاد، سیمان،محصولات شیمیایی،فرآوردههای نفتی، محصولات کشاورزی مانند ذرت، سویا، زعفران و اوراق بهادار و صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر کالاهای مذکور. نکته جالب در مورد بورس کالا، وجود نهادهای تنظیمکننده و کنترلکننده علاوه بر نظارت بازار است. بورس کالا به دلیل ارزش ذاتی و نه قراردادی نهادهها، مورد بسیار مناسبی برای سود با ریسک پایین به حساب میآید و یقیناً تحلیل آن با تحلیل سهام در بورس اوراق بهادار و فرابورس تفاوتهایی دارد. همچنین خرید و فروش و قراردادها نیز در بورس کالا تفاوتهایی با بورس اوراق بهادار دارد.
بورس انرژی همانند بورس کالا بوده اما برای معامله حاملهای انرژی مانند نفت، گاز، برق و سایر حاملهای انرژی و اوراق بهادار مبتنی بر کالاهای مذکور به کار میرود. این بورس در سال ۱۳۹۱ در ایران شروع به کار کرد و مانند سایر بورسها زیر نظر سازمان بورس فعالیت دارد.
به جرات میتوان گفت که بازار سرمایه، یکی از پربازدهترین سرمایهگذاریهای ممکن در جهان است. با علم کافی یا انتخاب سبدگردان یا صندوق سرمایه گذاری مناسب، هر فرد میتواند از سود بالای این بازار، بهرهمند شود. همچنین با سرمایهگذاری در این بازار، برخلاف مواردی مانند خرید ملک یا طلا، میتوانید به پویایی اقتصاد کشور، بالا رفتن تولید و اشتغالزایی کمک کنید. به همین دلیل چه علم و وقت کافی برای تحلیل را داشته باشید و چه نداشته باشید، میتوانید با معامله مستقیم یا روشهای غیرمستقیم همهی این مزایا را بهطور همزمان کسب کنید.
از آنجا که معامله مستقیم در بازار همواره دارای ریسک سرمایهگذاری است، صندوقها به عنوان یکی روشهای غیرمستقیم سرمایهگذاری میتوانند گزینهای مطمئن برای ورود به بازار سرمایه باشد. صندوقهای سرمایهگذاری زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکنند و توسط متخصصین حرفهای مدیریت میشوند. دانش، تجربه و ابزارهایی که در اختیار صندوقهاست، ریسک سرمایهگذاری را بهطرز قابل توجهی کنترل کرده و باعث میشود تا سرمایهگذاران حتی در اولین تجربههای خود به نتایج بهتری برسند. البته که صندوقها نیز بر اساس نوع و منابع، خود دارای میزان ریسک متفاوتی هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه صندوقهای سرمایهگذاری در وبسایت لوتوس پارسیان مراجعه کنید.
با صندوقهای سرمایهگذاری لوتوس بیشتر آشنا شوید.
اگر پرسشی دارید،تردید نکنید
با ما در ارتباط باشید